Автор |
Frewer, Lynn |
Автор |
Fischer, Arnout |
Дата выпуска |
2010 |
ISBN |
978-0-85404-169-5 |
dc.description |
Chapter 2 presents an interesting and detailed analysis of the psychology behind our choice of foods, and provides an explanation as to why our reactions to â rationallyâ presented evidence does not always align with the expectations of scientists and policy makers. It appears that our sensitivity to the use of new technologies in producing our food is particularly heightened, and despite the intuitive appeal of all the benefits offered by nanotechnology, the new technology will not receive our automatic acceptance. The chapter also discusses the challenges for the food processing sector and the potential approaches that could be used to assess and inform attitudes. It is evident that effective research and development strategies for this new technology will need to encompass the consumer psychology if this technology is to fulfil its potential. Public engagement and informed dialogue are the key if we are to avoid the furore that has dogged the introduction of other new technologies in recent years such as food irradiation or genetic modification (GM). |
Формат |
application.pdf |
Издатель |
Royal Society of Chemistry |
Название |
Chapter 2. The Evolution of Food Technology, Novel Foods, and the Psychology of Novel Food ‘Acceptance’ |
Тип |
other |
DOI |
10.1039/9781847559883-00018 |
Print ISSN |
1757-7136 |
Журнал |
Nanotechnologies in Food |
Первая страница |
18 |
Последняя страница |
35 |
Библиографическая ссылка |
Anon, Africa Res. Bull., 2008, 44, 11, 17622, 17623 |
Библиографическая ссылка |
Anon, The Lancet, 2008, 371, 9622, 1389 |
Библиографическая ссылка |
S. H. Katz, Anthropol. Today, 2008, 24, 1, 1, 3 |
Библиографическая ссылка |
K. H. Yoon, J. H. Lee, J. W. Kim, J. H. Cho, Y. H. Choi, S. H. Ko, et al., The Lancet, 2006, 368, 9548, 1681, 1688 |
Библиографическая ссылка |
J. Diamond, Nature, 2002, 418, 6898, 700, 707 |
Библиографическая ссылка |
G. C. Hillman, M. S. Davies, J. World Prehistory, 1990, 4, 2, 157, 222 |
Библиографическая ссылка |
R. E. Evenson, D. Gollin, Science, 2003, 300, 5620, 758, 762 |
Библиографическая ссылка |
J. H. Behrens, M. N. Barcellos, L. J. Frewer, T. P. Nunes, M. Landgraf, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 2009, 10, 3, 383, 389 |
Библиографическая ссылка |
C. M. Bruhn, J. Food Protect., 1995, 58, 175, 181 |
Библиографическая ссылка |
L. J. Frewer, J. Lassen, B. Kettlitz, J. Scholderer, V. Beekman, K. G. Berdal, Food Chem. Toxicol., 2004, 42, 7, 1181, 1193 |
Библиографическая ссылка |
D. A. Kessler, Annu. Rev. Nutr., 1995, 15, xiii, xxvi |
Библиографическая ссылка |
D. A. Kesseler, Annu. Rev. Nutr., 1995, 15, xiii |
Библиографическая ссылка |
W. Van Rijswijk, L. J. Frewer, D. Menozzi, G. Faioli, Food Qual. Prefer., 2008, 19, 5, 452 |
Библиографическая ссылка |
L. J. Frewer, C. Howard, R. Shepherd, Sci. Technol. Human Values, 1997, 22, 1, 98, 124 |
Библиографическая ссылка |
L. J. Frewer, J. Scholderer, L. Bredahl, Risk Anal., 2003, 23, 6, 1117, 1133 |
Библиографическая ссылка |
M. F. Schenk, A. R. H. Fischer, L. J. Frewer, L. J. W. J. Gilissen, E. Jacobsen, M. J. M. Smulders, Health Risk Soc., 2008, 10, 3, 263, 282 |
Библиографическая ссылка |
W. Verbeke, I. Sioen, Z. Pieniak, J. Van Camp, S. De Henauw, Public Health Nutr., 2005, 8, 4, 422, 429 |
Библиографическая ссылка |
T. Bech-Larsen, K. G. Grunert, Appetite, 2003, 40, 1, 9, 14 |
Библиографическая ссылка |
B. Fischhoff, P. Slovic, S. Lichtenstein, Policy Sci., 1978, 9, 127, 152 |
Библиографическая ссылка |
P. Slovic, Science, 1987, 236, 4799, 280, 285 |
Библиографическая ссылка |
P. Slovic, Risk Anal., 1993, 13, 6, 675, 682 |
Библиографическая ссылка |
P. Slovic, B. Fischhoff, S. Lichtenstein, Risk Anal., 1982, 2, 2, 83, 93 |
Библиографическая ссылка |
L. Bredahl, J. Consumer Policy, 2001, 24, 1, 23 |
Библиографическая ссылка |
S. Henson, J. Northen, J. Agric. Econ., 2000, 51, 1, 90, 105 |
Библиографическая ссылка |
S. Miles, L. J. Frewer, Food Qual. Prefer., 2001, 12, 1, 47, 61 |
Библиографическая ссылка |
R. Pardo, C. Midden, J. D. Miller, J. Biotechnol., 2002, 98, 1, 9, 24 |
Библиографическая ссылка |
J. M. E. Pennings, B. Wansink, M. T. G. Meulenberg, Int. J. Res. Market., 2002, 29, 91, 100 |
Библиографическая ссылка |
M. Siegrist, Risk Anal., 2000, 20, 2, 195, 204 |
Библиографическая ссылка |
P. Sparks, R. Shepherd, Food Qual. Prefer., 1994, 5, 3, 185, 194 |
Библиографическая ссылка |
W. Verbeke, Food Qual. Prefer., 2001, 12, 8, 489, 498 |
Библиографическая ссылка |
P. Pliner, K. Hobden, Appetite, 1992, 19, 2, 105 |
Библиографическая ссылка |
H. Tuorila, L. Lähteenmäki, L. Pohjalainen, L. Lotti, Food Qual. Prefer., 2001, 12, 29, 37 |
Библиографическая ссылка |
P. Rozin, T. A. Vollmecke, Annu. Rev. Nutr., 1986, 6, 433, 456 |
Библиографическая ссылка |
K. Oatley, P. N. Johnson-Laird, Cognition Emotion, 1987, 1, 1, 29, 50 |
Библиографическая ссылка |
K. R. Scherer, J. Personality Social Psychol., 1997, 73, 5, 902, 922 |
Библиографическая ссылка |
L. J. Frewer, B. Salter, Appl. Biotechnol. Food Sci. Policy, 2003, 1, 4, 199, 211 |
Библиографическая ссылка |
H. A. Kuiper, H. P. J. M. Noteborn, E. J. Kok, G. A. Kleter, Food Res. Int., 2002, 35, 267, 271 |
Библиографическая ссылка |
M. C. Van Putten, L. J. Frewer, L. J. W. Gilissen, B. Gremmen, A. A. C. M. Peijnenburg, H. J. Wichers, Trends Food Sci. Technol., 2006, 17, 6, 289, 299 |
Библиографическая ссылка |
K. F. Mulder, Int. J. Environ. Sustainable Develop., 2005, 4, 1, 88, 103 |
Библиографическая ссылка |
M. H. P. Marvin, G. A. Kleter, L. J. Frewer, S. Cope, M. T. A. Wentholt, G. Rowe, Food Control, 2009, 20, 4, 345, 356 |
Библиографическая ссылка |
C. Fife-Schaw, G. Rowe, J. Risk Res., 2000, 3, 2, 167, 179 |
Библиографическая ссылка |
S. Miles, O. Ueland, L. J. Frewer, Br. Food J., 2004, 107, 4, 246, 262 |
Библиографическая ссылка |
N. D. Weinstein, Science, 1989, 246, 4935, 1232, 1233 |
Библиографическая ссылка |
L. J. Frewer, J. Scholderer, N. Lambert, Br. Food J., 2003, 105, 10, 714, 731 |
Библиографическая ссылка |
A. R. H. Fischer, P. W. De Vries, Health Risk Soc., 2008, 10, 4, 385, 397 |
Библиографическая ссылка |
S. M. Parry, S. Miles, A. Tridente, S. R. Palmer, Risk Anal., 2004, 24, 1, 289, 299 |
Библиографическая ссылка |
J. Hansen, L. Holm, L. J. Frewer, P. Robinson, P. Sandoe, Appetite, 2003, 41, 2, 111, 121 |
Библиографическая ссылка |
J. T. Cacioppo, R. E. Petty, J. Personality Social Psychol., 1982, 42, 1, 116, 131 |
Библиографическая ссылка |
J. T. Cacioppo, R. E. Petty, J. A. Feinstein, W. B. G. Jarvis, Psychol. Bull., 1996, 119, 2, 197, 253 |
Библиографическая ссылка |
L. J. Frewer, C. Howard, D. Hedderley, R. Shepherd, Risk Anal., 1996, 16, 4, 473, 486 |
Библиографическая ссылка |
E. Van Kleef, J. R. Houghton, A. Krystallis, U. Pfenning, G. Rowe, H. Van Dijk, et al., Risk Anal., 2007, 27, 6, 1565, 1580 |
Библиографическая ссылка |
L. J. Frewer, C. Howard, D. Hedderley, R. Shepherd, Food Qual. Prefer., 1997, 8, 4, 271, 280 |
Библиографическая ссылка |
J. R. Eiser, S. Miles, L. J. Frewer, J. Appl. Social Psychol., 2002, 32, 11, 2423, 2433 |
Библиографическая ссылка |
L. J. Frewer, C. Howard, R. Shepherd, Agric. Human Values, 1998, 15, 1, 15, 30 |
Библиографическая ссылка |
P. Slovic, M. L. Finucane, E. Peters, D. G. MacGregor, Risk Anal., 2004, 24, 2, 311, 322 |
Библиографическая ссылка |
A. S. Alhakami, P. Slovic, Risk Anal., 1994, 14, 6, 1085, 1096 |
Библиографическая ссылка |
M. L. Finucane, A. S. Alhakami, P. Slovic, S. M. Johnson, J. Behav. Decision Making, 2000, 13, 1, 1, 17 |
Библиографическая ссылка |
K. Witte, M. Allen, Health Educ. Behav., 2000, 27, 5, 591, 615 |
Библиографическая ссылка |
R. A. C. Ruiter, C. Abraham, G. Kok, Psychol. Health, 2001, 16, 6, 613, 630 |
Библиографическая ссылка |
A. L. Meijnders, C. J. H. Midden, H. A. M. Wilke, Risk Anal., 2001, 21, 5, 955, 966 |
Библиографическая ссылка |
J. S. Lerner, D. Keltner, Cognition Emotion, 2000, 14, 4, 473, 493 |
Библиографическая ссылка |
M. J. Nauta, A. R. H. Fischer, E. D. Van Asselt, A. E. I. De Jong, L. J. Frewer, R. De Jonge, Risk Anal., 2008, 28, 1, 179, 192 |
Библиографическая ссылка |
J. R. Houghton, G. Rowe, E. Van Kleef, L. J. Frewer, G. Chryssochoidis, O. Kehagaia et al., et al., J. Food Policy, 33, 1, 13, 26 |
Библиографическая ссылка |
L. J. Frewer, B. Salter, Sci. Public Policy, 2002, 29, 137, 145 |
Библиографическая ссылка |
E. M. Pomerantz, S. Chaiken, R. S. Tordesillas, J. Personality Social Psychol., 1995, 69, 3, 408, 419 |
Библиографическая ссылка |
Z. L. Tormala, J. J. Clarkson, R. E. Petty, J. Personality Social Psychol., 2006, 91, 3, 423, 435 |
Библиографическая ссылка |
D. Parr, Trends Biotechnol., 2005, 23, 8, 395, 398 |
Библиографическая ссылка |
G. Cvetkovich, M. Siegrist, R. Murray, S. Tragesser, Risk Anal., 2002, 22, 2, 359, 367 |
Библиографическая ссылка |
W. Poortinga, N. F. Pidgeon, Risk Anal., 2005, 25, 1, 199, 209 |
Библиографическая ссылка |
A. R. H. Fischer, L. J. Frewer, M. J. Nauta, Risk Anal., 2006, 26, 5, 1323, 1338 |
Библиографическая ссылка |
B. Verplanken, S. Orbell, J. Appl. Social Psychol., 2003, 33, 6, 1313, 1330 |
Библиографическая ссылка |
A. Spence, E. Townsend, Appetite, 2006, 46, 1, 67, 74 |
Библиографическая ссылка |
A. R. H. Fischer, L. J. Frewer, Food Qual. Prefer., 2009, 20, 8, 576, 585 |
Библиографическая ссылка |
A. R. H. Fischer, A. E. I. De Jong, E. D. Van Asselt, R. De Jonge, L. J. Frewer, M. J. Nauta, Risk Anal., 2007, 27, 4, 1065, 1082 |
Библиографическая ссылка |
M. Kornelis, J. De Jonge, L. J. Frewer, H. Dagevos, Risk Anal., 2007, 27, 2, 327, 335 |
Библиографическая ссылка |
A. R. H. Fischer, L. J. Frewer, J. Appl. Social Psychol., 2008, 38, 11, 2859, 2884 |