Мобильная версия

Доступно журналов:

3 288

Доступно статей:

3 891 637

 

Скрыть метаданые

Автор Frewer, Lynn
Автор Fischer, Arnout
Дата выпуска 2010
ISBN 978-0-85404-169-5
dc.description Chapter 2 presents an interesting and detailed analysis of the psychology behind our choice of foods, and provides an explanation as to why our reactions to â rationallyâ presented evidence does not always align with the expectations of scientists and policy makers. It appears that our sensitivity to the use of new technologies in producing our food is particularly heightened, and despite the intuitive appeal of all the benefits offered by nanotechnology, the new technology will not receive our automatic acceptance. The chapter also discusses the challenges for the food processing sector and the potential approaches that could be used to assess and inform attitudes. It is evident that effective research and development strategies for this new technology will need to encompass the consumer psychology if this technology is to fulfil its potential. Public engagement and informed dialogue are the key if we are to avoid the furore that has dogged the introduction of other new technologies in recent years such as food irradiation or genetic modification (GM).
Формат application.pdf
Издатель Royal Society of Chemistry
Название Chapter 2. The Evolution of Food Technology, Novel Foods, and the Psychology of Novel Food ‘Acceptance’
Тип other
DOI 10.1039/9781847559883-00018
Print ISSN 1757-7136
Журнал Nanotechnologies in Food
Первая страница 18
Последняя страница 35
Библиографическая ссылка Anon, Africa Res. Bull., 2008, 44, 11, 17622, 17623
Библиографическая ссылка Anon, The Lancet, 2008, 371, 9622, 1389
Библиографическая ссылка S. H. Katz, Anthropol. Today, 2008, 24, 1, 1, 3
Библиографическая ссылка K. H. Yoon, J. H. Lee, J. W. Kim, J. H. Cho, Y. H. Choi, S. H. Ko, et al., The Lancet, 2006, 368, 9548, 1681, 1688
Библиографическая ссылка J. Diamond, Nature, 2002, 418, 6898, 700, 707
Библиографическая ссылка G. C. Hillman, M. S. Davies, J. World Prehistory, 1990, 4, 2, 157, 222
Библиографическая ссылка R. E. Evenson, D. Gollin, Science, 2003, 300, 5620, 758, 762
Библиографическая ссылка J. H. Behrens, M. N. Barcellos, L. J. Frewer, T. P. Nunes, M. Landgraf, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 2009, 10, 3, 383, 389
Библиографическая ссылка C. M. Bruhn, J. Food Protect., 1995, 58, 175, 181
Библиографическая ссылка L. J. Frewer, J. Lassen, B. Kettlitz, J. Scholderer, V. Beekman, K. G. Berdal, Food Chem. Toxicol., 2004, 42, 7, 1181, 1193
Библиографическая ссылка D. A. Kessler, Annu. Rev. Nutr., 1995, 15, xiii, xxvi
Библиографическая ссылка D. A. Kesseler, Annu. Rev. Nutr., 1995, 15, xiii
Библиографическая ссылка W. Van Rijswijk, L. J. Frewer, D. Menozzi, G. Faioli, Food Qual. Prefer., 2008, 19, 5, 452
Библиографическая ссылка L. J. Frewer, C. Howard, R. Shepherd, Sci. Technol. Human Values, 1997, 22, 1, 98, 124
Библиографическая ссылка L. J. Frewer, J. Scholderer, L. Bredahl, Risk Anal., 2003, 23, 6, 1117, 1133
Библиографическая ссылка M. F. Schenk, A. R. H. Fischer, L. J. Frewer, L. J. W. J. Gilissen, E. Jacobsen, M. J. M. Smulders, Health Risk Soc., 2008, 10, 3, 263, 282
Библиографическая ссылка W. Verbeke, I. Sioen, Z. Pieniak, J. Van Camp, S. De Henauw, Public Health Nutr., 2005, 8, 4, 422, 429
Библиографическая ссылка T. Bech-Larsen, K. G. Grunert, Appetite, 2003, 40, 1, 9, 14
Библиографическая ссылка B. Fischhoff, P. Slovic, S. Lichtenstein, Policy Sci., 1978, 9, 127, 152
Библиографическая ссылка P. Slovic, Science, 1987, 236, 4799, 280, 285
Библиографическая ссылка P. Slovic, Risk Anal., 1993, 13, 6, 675, 682
Библиографическая ссылка P. Slovic, B. Fischhoff, S. Lichtenstein, Risk Anal., 1982, 2, 2, 83, 93
Библиографическая ссылка L. Bredahl, J. Consumer Policy, 2001, 24, 1, 23
Библиографическая ссылка S. Henson, J. Northen, J. Agric. Econ., 2000, 51, 1, 90, 105
Библиографическая ссылка S. Miles, L. J. Frewer, Food Qual. Prefer., 2001, 12, 1, 47, 61
Библиографическая ссылка R. Pardo, C. Midden, J. D. Miller, J. Biotechnol., 2002, 98, 1, 9, 24
Библиографическая ссылка J. M. E. Pennings, B. Wansink, M. T. G. Meulenberg, Int. J. Res. Market., 2002, 29, 91, 100
Библиографическая ссылка M. Siegrist, Risk Anal., 2000, 20, 2, 195, 204
Библиографическая ссылка P. Sparks, R. Shepherd, Food Qual. Prefer., 1994, 5, 3, 185, 194
Библиографическая ссылка W. Verbeke, Food Qual. Prefer., 2001, 12, 8, 489, 498
Библиографическая ссылка P. Pliner, K. Hobden, Appetite, 1992, 19, 2, 105
Библиографическая ссылка H. Tuorila, L. Lähteenmäki, L. Pohjalainen, L. Lotti, Food Qual. Prefer., 2001, 12, 29, 37
Библиографическая ссылка P. Rozin, T. A. Vollmecke, Annu. Rev. Nutr., 1986, 6, 433, 456
Библиографическая ссылка K. Oatley, P. N. Johnson-Laird, Cognition Emotion, 1987, 1, 1, 29, 50
Библиографическая ссылка K. R. Scherer, J. Personality Social Psychol., 1997, 73, 5, 902, 922
Библиографическая ссылка L. J. Frewer, B. Salter, Appl. Biotechnol. Food Sci. Policy, 2003, 1, 4, 199, 211
Библиографическая ссылка H. A. Kuiper, H. P. J. M. Noteborn, E. J. Kok, G. A. Kleter, Food Res. Int., 2002, 35, 267, 271
Библиографическая ссылка M. C. Van Putten, L. J. Frewer, L. J. W. Gilissen, B. Gremmen, A. A. C. M. Peijnenburg, H. J. Wichers, Trends Food Sci. Technol., 2006, 17, 6, 289, 299
Библиографическая ссылка K. F. Mulder, Int. J. Environ. Sustainable Develop., 2005, 4, 1, 88, 103
Библиографическая ссылка M. H. P. Marvin, G. A. Kleter, L. J. Frewer, S. Cope, M. T. A. Wentholt, G. Rowe, Food Control, 2009, 20, 4, 345, 356
Библиографическая ссылка C. Fife-Schaw, G. Rowe, J. Risk Res., 2000, 3, 2, 167, 179
Библиографическая ссылка S. Miles, O. Ueland, L. J. Frewer, Br. Food J., 2004, 107, 4, 246, 262
Библиографическая ссылка N. D. Weinstein, Science, 1989, 246, 4935, 1232, 1233
Библиографическая ссылка L. J. Frewer, J. Scholderer, N. Lambert, Br. Food J., 2003, 105, 10, 714, 731
Библиографическая ссылка A. R. H. Fischer, P. W. De Vries, Health Risk Soc., 2008, 10, 4, 385, 397
Библиографическая ссылка S. M. Parry, S. Miles, A. Tridente, S. R. Palmer, Risk Anal., 2004, 24, 1, 289, 299
Библиографическая ссылка J. Hansen, L. Holm, L. J. Frewer, P. Robinson, P. Sandoe, Appetite, 2003, 41, 2, 111, 121
Библиографическая ссылка J. T. Cacioppo, R. E. Petty, J. Personality Social Psychol., 1982, 42, 1, 116, 131
Библиографическая ссылка J. T. Cacioppo, R. E. Petty, J. A. Feinstein, W. B. G. Jarvis, Psychol. Bull., 1996, 119, 2, 197, 253
Библиографическая ссылка L. J. Frewer, C. Howard, D. Hedderley, R. Shepherd, Risk Anal., 1996, 16, 4, 473, 486
Библиографическая ссылка E. Van Kleef, J. R. Houghton, A. Krystallis, U. Pfenning, G. Rowe, H. Van Dijk, et al., Risk Anal., 2007, 27, 6, 1565, 1580
Библиографическая ссылка L. J. Frewer, C. Howard, D. Hedderley, R. Shepherd, Food Qual. Prefer., 1997, 8, 4, 271, 280
Библиографическая ссылка J. R. Eiser, S. Miles, L. J. Frewer, J. Appl. Social Psychol., 2002, 32, 11, 2423, 2433
Библиографическая ссылка L. J. Frewer, C. Howard, R. Shepherd, Agric. Human Values, 1998, 15, 1, 15, 30
Библиографическая ссылка P. Slovic, M. L. Finucane, E. Peters, D. G. MacGregor, Risk Anal., 2004, 24, 2, 311, 322
Библиографическая ссылка A. S. Alhakami, P. Slovic, Risk Anal., 1994, 14, 6, 1085, 1096
Библиографическая ссылка M. L. Finucane, A. S. Alhakami, P. Slovic, S. M. Johnson, J. Behav. Decision Making, 2000, 13, 1, 1, 17
Библиографическая ссылка K. Witte, M. Allen, Health Educ. Behav., 2000, 27, 5, 591, 615
Библиографическая ссылка R. A. C. Ruiter, C. Abraham, G. Kok, Psychol. Health, 2001, 16, 6, 613, 630
Библиографическая ссылка A. L. Meijnders, C. J. H. Midden, H. A. M. Wilke, Risk Anal., 2001, 21, 5, 955, 966
Библиографическая ссылка J. S. Lerner, D. Keltner, Cognition Emotion, 2000, 14, 4, 473, 493
Библиографическая ссылка M. J. Nauta, A. R. H. Fischer, E. D. Van Asselt, A. E. I. De Jong, L. J. Frewer, R. De Jonge, Risk Anal., 2008, 28, 1, 179, 192
Библиографическая ссылка J. R. Houghton, G. Rowe, E. Van Kleef, L. J. Frewer, G. Chryssochoidis, O. Kehagaia et al., et al., J. Food Policy, 33, 1, 13, 26
Библиографическая ссылка L. J. Frewer, B. Salter, Sci. Public Policy, 2002, 29, 137, 145
Библиографическая ссылка E. M. Pomerantz, S. Chaiken, R. S. Tordesillas, J. Personality Social Psychol., 1995, 69, 3, 408, 419
Библиографическая ссылка Z. L. Tormala, J. J. Clarkson, R. E. Petty, J. Personality Social Psychol., 2006, 91, 3, 423, 435
Библиографическая ссылка D. Parr, Trends Biotechnol., 2005, 23, 8, 395, 398
Библиографическая ссылка G. Cvetkovich, M. Siegrist, R. Murray, S. Tragesser, Risk Anal., 2002, 22, 2, 359, 367
Библиографическая ссылка W. Poortinga, N. F. Pidgeon, Risk Anal., 2005, 25, 1, 199, 209
Библиографическая ссылка A. R. H. Fischer, L. J. Frewer, M. J. Nauta, Risk Anal., 2006, 26, 5, 1323, 1338
Библиографическая ссылка B. Verplanken, S. Orbell, J. Appl. Social Psychol., 2003, 33, 6, 1313, 1330
Библиографическая ссылка A. Spence, E. Townsend, Appetite, 2006, 46, 1, 67, 74
Библиографическая ссылка A. R. H. Fischer, L. J. Frewer, Food Qual. Prefer., 2009, 20, 8, 576, 585
Библиографическая ссылка A. R. H. Fischer, A. E. I. De Jong, E. D. Van Asselt, R. De Jonge, L. J. Frewer, M. J. Nauta, Risk Anal., 2007, 27, 4, 1065, 1082
Библиографическая ссылка M. Kornelis, J. De Jonge, L. J. Frewer, H. Dagevos, Risk Anal., 2007, 27, 2, 327, 335
Библиографическая ссылка A. R. H. Fischer, L. J. Frewer, J. Appl. Social Psychol., 2008, 38, 11, 2859, 2884

Скрыть метаданые