Мобильная версия

Доступно журналов:

3 288

Доступно статей:

3 891 637

 

Скрыть метаданые

Автор Schillinger, U.
Автор Holzapfel, W. H.
Дата выпуска 2012
ISBN 978-1-84755-916-6
dc.description This review deals with culture media for the detection, selective isolation and cultivation of different groups of lactic acid bacteria (LAB). Numerous elective and semi-selective media are available and currently used for LAB. Most of them have been developed to isolate certain groups of LAB from a specific habitat, such as meat or dairy products. These media can be rendered more selective by the addition of specific inhibitory agents or by reducing the pH. Members of the genera Lactobacillus, Leuconostoc, Pediococcus and Weissella (so-called LLPW group) share a number of physiological similarities and generally respond in the same way to conditions or compounds inhibitory to non-LAB. Therefore, most culture media developed for the detection of Lactobacillus or Leuconostoc are not completely selective for the respective genus. Carnobacteria can easily be distinguished from the LLPW group by their non-aciduric nature. However, because of physiological similarities to the genus Enterococcus, such as ability to grow at pH values up to 9.5, media developed for the selective isolation of Carnobacterium do not suppress growth of enterococci which often share the same habitat. Several useful selective media are available for beer pediococci, Tetragenococcus and Oenococcus, organisms characterised by specific properties associated with their adaptation to special environments. Because of the growing interest in probiotic strains and the inhabitants of the intestine, many media have been proposed in recent years for selective isolation of particular species or strains from those habitats, typically containing mixed populations of different LAB. Similarily, the increasing attention to safety aspects of LAB used as starter or probiotic cultures has emphasised the need for the development of a suitable medium for testing susceptibility to antibiotics.
Формат application.pdf
Издатель Royal Society of Chemistry
Название Chapter 8. Culture Media for Lactic Acid Bacteria
Тип other
DOI 10.1039/9781847551450-00174
Журнал Handbook of Culture Media for Food and Water Microbiology 3rd Edition
Первая страница 174
Последняя страница 192
Библиографическая ссылка K.J. Baird, J.T. Patterson, An evaluation of media for the cultivation and selective enumeration of lactic acid bacteria from vacuum-packaged beef., Rec. Agric. Res., 1980, 28, 55, 61
Библиографическая ссылка N. Benkerroum, M. Misbah, W.E. Sandine, A.T. Elaraki, Leuconostoc, Appl. Environ. Microbiol., 1993, 59, 607, 609
Библиографическая ссылка E. Borch, G. Molin, Numerical taxonomy of psychrotrophic lactic acid bacteria from prepacked meat and meat products., Antonie van Leeuwenhoek, 1988, 54, 301, 323
Библиографическая ссылка P. Braquart, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, J. Appl. Bacteriol., 1981, 51, 303, 305
Библиографическая ссылка M. Briggs, An improved medium for lactobacilli., J. Dairy Res., 1953, 20, 36, 40
Библиографическая ссылка T.J. Britz, R.P. Tracey, 2, Leuconostoc oenos., J. Appl. Bacteriol., 1990, 68, 23, 31
Библиографическая ссылка C. Bujalance, M. Jiménez-Valera, E. Moreno, A. Ruiz-Bravo, Lactobacillus plantarum., J. Microbiol. Methods, 2006, 66, 572, 575
Библиографическая ссылка C. Cailliez-Grimal, H.C. Edima, A.-M. Revol-Junelles, J.-B. Millière, Carnobacterium, J. Dairy Sci., 2007, 90, 1133, 1138
Библиографическая ссылка J.J. Cavett, G.J. Dring, A.W. Knight, Bacterial spoilage of thawed frozen peas., J. Appl. Bacteriol., 1965, 28, 241, 251
Библиографическая ссылка J.F. Cavin, P. Schmitt, A. Arias, J. Lin, C. Divies, Leuconostoc, Microbiol. Alim. Nutr., 1988, 6, 55, 62
Библиографическая ссылка C.P. Champagne, D. Roy, A. Lafond, Lactobacillus casei, Biotechnol. Tech., 1997, 11, 567, 569
Библиографическая ссылка W.P. Charteris, P.M. Kelly, L. Morelli, J.K. Collins, Lactobacillus, Bifidobacterium, Int. J. Food Microbiol., 1997, 35, 1, 27
Библиографическая ссылка M.D. Collins, A.M. Williams, S. Wallbanks, Aerococcus Pediococcus, Tetragenococcus, FEMS Microbiol. Lett., 1990, 70, 255, 262
Библиографическая ссылка F. Dal Bello, J. Walter, H.-P. Hammes, C. Hertel, Increased complexity of the species composition of lactic acid bacteria in human feces revealed by alternative incubation condition., Microb. Ecol., 2003, 45, 455, 463
Библиографическая ссылка M. Danielsen, H.S. Andersen, A. Wind, Lactobacillus, Lett. Appl. Microbiol., 2004, 38, 206, 210
Библиографическая ссылка J. Darukaradhya, M. Phillips, K. Kailasapathy, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Int. Dairy J., 2006, 16, 439, 445
Библиографическая ссылка R.I. Dave, N.P. Shah, Streptococcus thermophilus Lactobacillus delbrueckii, bulgaricus Lactobacillus acidophilus, J. Dairy Sci., 1996, 79, 1529, 1536
Библиографическая ссылка C.M. Davidson, F. Cronin, Medium for the selective enumeration of lactic acid bacteria from foods., Appl. Microbiol., 1973, 26, 439, 440
Библиографическая ссылка J.C. De Man, M. Rogosa, M.E. Sharpe, A medium for the cultivation of lactobacilli., J. Appl. Bacteriol., 1960, 23, 130, 135
Библиографическая ссылка L.M. Dicks, F. Dellaglio, M.G. Collins, Leuconostoc oenos, Oenococcus oeni, Int. J. Syst. Bacteriol., 1995, 45, 395, 397
Библиографическая ссылка P.R. Elliker, W. Anderson, G. Hannesson, An agar medium for lactic acid streptococci and lactobacilli., J. Dairy Sci., 1956, 39, 1611, 1612
Библиографическая ссылка C. Eloy, R. Lacrosse, Composition d'un milieu de culture destine a effectuer le denombrement des micro-organismes thermophiles du yoghurt., Bull. Rech. Agron. Gemblou, 1976, 11, 83, 86
Библиографическая ссылка A. Endo, S. Okada, Oenococcus kitaharae, Oenococcus, Int. J. Syst. Evol. Microbiol., 2006, 56, 2345, 2348
Библиографическая ссылка A. Endo, S. Okada, Leuconostoc, Fructobacillus fructosus, Fructobacillus durionis, Fructobacillus ficulneus, Fructobacillus pseudoficulneus, Int. J. Syst. Evol. Microbiol., 2008, 58, 2195, 2205
Библиографическая ссылка J.B. Evans, C.F. Niven, Nutrition of the heterofermentative lactobacilli that cause greening of cured meat products., J. Appl. Bacteriol., 1951, 62, 599, 603
Библиографическая ссылка T.E. Galesloot, F. Hassing, J. Stadhouders, Agar media voor het isoleren en tellen van aromabacterien in zuursels., Neth. Milk Dairy J., 1961, 15, 127, 150
Библиографическая ссылка E.I. Garvie, Leuconostoc oenos, J. Gen. Microbiol., 1967, 48, 431, 438
Библиографическая ссылка H.B. Ghoddusi, R.K. Robinson, Enumeration of starter cultures in fermented milks., J. Dairy Res., 1996, 63, 151, 158
Библиографическая ссылка M. Gürtler, M.G. Gänzle, G. Wolf, W.P. Hammes, Tetragenococcus halophilus., Syst. Appl. Microbiol., 1998, 21, 107, 112
Библиографическая ссылка J.M.T. Hamilton-Miller, S. Shah, Vancomycin susceptibility as an aid to the identification of lactobacilli., Lett. Appl. Microbiol., 1998, 26, 153, 154
Библиографическая ссылка R. Hartemink, V.R. Domenech, F.M. Rombouts, LAMVAB: a new selective medium for the isolation of lactobacilli from faeces., J. Microbiol. Methods, 1997, 29, 77, 84
Библиографическая ссылка W.H. Holzapfel, Culture media for non-sporulating Gram-positive food spoilage bacteria., Int. J. Food Microbiol., 1992, 17, 113, 133
Библиографическая ссылка W.H. Holzapfel, E.S. Gerber, Lactobacillus divergens, Lactobacillus, Syst. Appl. Microbiol., 1983, 4, 522, 534
Библиографическая ссылка Y.S. Izuagbe, T.P. Dohman, W.E. Sandine, D.A. Heatherbell, Leuconostoc oenos, Appl. Environ. Microbiol., 1985, 50, 680, 684
Библиографическая ссылка M.S. Jackson, A.R. Bird, A.L. McOrist, Comparison of two selective media for the detection and enumeration of lactobacilli in human faeces., J. Microbiol. Methods, 2002, 51, 313, 321
Библиографическая ссылка I. Klare, C. Konstabel, S. Müller-Bertling, R. Reissbrodt, G. Huys, M. Vancanneyt, J. Swings, H. Goossens, W. Witte, Evaluation of new broth media for microdilution antibiotic susceptibility testing of lactobacilli, pediococci, lactococci, and bifidobacteria., Appl. Environ. Microbiol., 2005, 71, 8982, 8986
Библиографическая ссылка W. Kneifel, B. Pacher, Lactobacillus acidophilus, Int. Dairy J., 1993, 3, 277, 291
Библиографическая ссылка W.E.V. Lankaputhra, N.P. Shah, Lactobacillus acidophilus, L. acidophilus, Bifidobacterium, Milchwissenschaft, 1996, 51, 446, 451
Библиографическая ссылка W.E.V. Lankaputhra, N.P. Shah, M.L. Britz, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Food Aust., 1996, 48, 113, 118
Библиографическая ссылка R.G.K. Leuschner, J. Bew, P.J. Simpson, R.P. Ross, C. Stanton, Enumeration of probiotic pediococci in animal feed: interlaboratory study., J. AOAC Int., 2003, 86, 791, 801
Библиографическая ссылка K.S. Lim, C.S. Huh, Y.J. Baek, A selective enumeration medium for bifidobacteria in fermented dairy products., J. Dairy Sci., 1995, 78, 2108, 2112
Библиографическая ссылка P. Mäkelä, U. Schillinger, H. Korkeala, W.H. Holzapfel, Lactobacillus sake, Leuconostoc amelibiosum, Int. J. Food Microbiol., 1992, 16, 167, 172
Библиографическая ссылка A.G. Mathot, M. Kihal, H. Prevost, C. Divies, Leuconostoc, Int. Dairy J., 1994, 4, 459, 469
Библиографическая ссылка L.C. McDonald, R.F. McFeeters, M.A. Daeschel, H.P. Fleming, A differential medium for the enumeration of homofermentative and heterofermentative lactic acid bacteria., Appl. Environ. Microbiol., 1987, 53, 1382, 1384
Библиографическая ссылка J.B. Millière, G. Lefèbvre, Carnobacterium piscicola, Neth. Milk Dairy J., 1994, 48, 19, 30
Библиографическая ссылка T. Mitsuoka, Vergleichende Untersuchungen über die Laktobazillen aus den Faeces von Menschen, Schweinen und Hühnern., Zentralbl. Bakteriol. Hyg. 1. Abt. Orig., 1969, 210, 32, 51
Библиографическая ссылка T. Mitsuoka, T. Sega, S. Yamamoto, Eine verbesserte Methodik der qualitativen und quantitativen Analyse der Darmflora von Menschen und Tieren., Zentralbl. Bakteriol. Hyg. 1.Abt. Orig., 1965, 195, 455
Библиографическая ссылка A. Nakagawa, A simple method for the detection of beer-sarcinae., Bull. Brew. Sci., 1964, 10, 7, 10
Библиографическая ссылка B.D. Nighswonger, M.M. Brashears, S.E. Gilliland, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, J. Dairy Sci., 1996, 79, 212, 219
Библиографическая ссылка Y. Ochi, T. Mitsuoka, Studies on lactobacilli., Jpn. J. Vet. Sci., 1958, 20, 71
Библиографическая ссылка B. Pacher, W. Kneifel, Development of a culture medium for the detection and enumeration of bifidobacteria in fermented milk products., Int. Dairy J., 1996, 6, 43, 64
Библиографическая ссылка R.R. Ravula, N.P. Shah, Lactobacillus casei, Biotechnol. Tech., 1998, 12, 819, 822
Библиографическая ссылка G. Reuter, Laktobazillen und eng verwandte Mikroorganismen in Fleisch und Fleischerzeugnissen. 2. Mitteilung: Die Charakterisierung der isolierten Laktobazillenstämme., Fleischwirtschaft, 1970, 50, 954, 962
Библиографическая ссылка G. Reuter, Elective and selective media for lactic acid bacteria., Int. J. Food Microbiol., 1985, 2, 55, 68
Библиографическая ссылка S.B. Rodriguez, E. Amberg, R.J. Thornton, Leuconostoc oenos., J. Appl. Bacteriol., 1990, 68, 139, 144
Библиографическая ссылка M. Rogosa, J.A. Mitchell, R.F. Wisemann, A selective medium for the isolation and enumeration of oral and fecal lactobacilli., J. Bacteriol., 1951, 62, 132, 133
Библиографическая ссылка M. Satomi, B. Kimura, M. Mizoi, T. Sato, T. Fuji, Tetragenococcus muriaticus, Int. J. Syst. Bacteriol., 1997, 47, 832, 836
Библиографическая ссылка U. Schillinger, M.E. Stiles, W.H. Holzapfel, Carnobacterium piscicola, Int. J. Food Microbiol., 1993, 20, 131, 147
Библиографическая ссылка P.A. Shankar, F.L. Davies, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, J. Soc. Dairy Technol., 1977, 30, 28, 30
Библиографическая ссылка P.J. Simpson, G.F. Fitzgerald, C. Stanton, R.P. Ross, Enumeration and identification of pediococci in powder-based products using selective media and rapid PFGE., J. Microbiol. Methods, 2006, 64, 120, 125
Библиографическая ссылка R. Tabasco, T. Paarup, C. Janer, C. Peláez, T. Requena, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii, bulgaricus, L. acidophilus, L. paracasei, paracasei, Bifidobacterium lactis, Int. Dairy J., 2007, 17, 1107, 1114
Библиографическая ссылка H. Taguchi, M. Ohkochi, H. Uehara, K. Kojima, M. Mawatari, KOT medium, a new medium for the detection of beer spoilage lactic acid bacteria., J. Am. Soc. Brew. Chem., 1990, 48, 72, 75
Библиографическая ссылка B.E. Terzaghi, W.E. Sandine, Improved medium for lactic streptococci and their bacteriophages., Appl. Microbiol., 1975, 29, 807, 813
Библиографическая ссылка N. Tharmaraj, N.P. Shah, Lactobacillus delbrueckii, bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei Lactobacillus rhamnosus, J. Dairy Sci., 2003, 86, 2288, 2296
Библиографическая ссылка T. Toba, S. Abe, K. Arihara, S. Adachi, A medium for the isolation of capsular bacteria from kefir grains., Agric. Biol. Chem., 1986, 50, 2673, 2674
Библиографическая ссылка K. Uchida, Multiplicity in soy pediococci carbohydrate fermentations and its application for analysis of their flora., J. Gen. Appl. Microbiol., 1982, 28, 215, 223
Библиографическая ссылка S. Van de Casteele, T. Vanheuverzwijn, T. Ruyssen, P. Van Assche, J. Swings, G. Huys, Evaluation of culture media for selective enumeration of probiotic strains of lactobacilli and bifidobacteria in combination with yoghurt or cheese starters., Int. Dairy J., 2006, 16, 1470, 1476
Библиографическая ссылка V. Vankerckhoven, G. Huys, M. Vancanneyt, C. Vael, I. Klare, M.-B. Romond, J.M. Entenza, P. Moreillon, R.D. Wind, J. Knol, E. Wiertz, B. Pot, E.E. Vaughan, G. Kahlmeter, H. Goossens, Biosafety assessment of probiotics used for human consumption: recommendations from the EU-PROSAFE project., Trends Food Sci. Technol., 2008, 19, 102, 114
Библиографическая ссылка M. Villar, A.P. de Ruiz Holgado, J.J. Sanchez, R.E. Trucco, G. Oliver, Pediococcus halophilus, Engraulis anchoita, Appl. Environ. Microbiol., 1985, 49, 664, 666
Библиографическая ссылка C.G. Vinderola, J.A. Reinheimer, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Int. Dairy J., 1999, 9, 497, 505
Библиографическая ссылка C.G. Vinderola, J.A. Reinheimer, Lactobacillus casei, L. acidophilus, Int. Dairy J., 2000, 10, 271, 271
Библиографическая ссылка M.H.M. Von Aulock, W.H. Holzapfel, Lactobacillus acidophilus, Onderstepoort J. Vet. Res., 1987, 54, 581, 583
Библиографическая ссылка M.A. Wasney, R.A. Holley, D.S. Jayas, Carnobacterium, Int. J. Food Microbiol., 2001, 64, 167, 174
Библиографическая ссылка H.G. Weiler, F. Radler, Milchsäurebakterien aus Wein und von Rebenblättern., Zentralbl. Bakteriol. Parasitenkd. Infektionskr. Hyg. Abt. 2 Orig., 1970, 124, 707, 732
Библиографическая ссылка R. Whittenbury, Aerococcus viridans, J. Gen. Microbiol., 1965b, 40, 97, 106
Библиографическая ссылка N. Yuki, K. Watanabe, A. Mike, Y. Tagami, R. Tanaka, M. Ohwaki, M. Morotomi, Lactobacillus casei, Int. J. Food Microbiol., 1999, 48, 51, 57
Библиографическая ссылка M. Zúniga, I. Pardo, S. Ferrer, An improved medium for distinguishing between homofermentative and heterofermentative lactic acid bacteria., Int. J. Food Microbiol., 1993, 18, 37, 42

Скрыть метаданые