Автор |
Owusu‐Ansah, Y. J. |
Автор |
McCurdy, S. M. |
Дата выпуска |
1991 |
dc.description |
AbstractDry peas are an important protein source for people and for animals. This paper reviews various aspects of the protein in dry peas, including variations in protein content, biochemical characteristics of the major protein components, and amino acid composition. The existing technology for the production of concentrated sources of pea protein (i.e., concentrates and isolates) is described. Finally the utilization of dry peas, pea flours, pea protein concentrates, and pea protein isolates is discussed. That discussion includes studies of the nutritonal value of peas and of the functional properties of dry pea ingredients in model systems and in food products. Topics for future research to enhance utilization of dry peas form the conclusion of this paper. |
Формат |
application.pdf |
Издатель |
Taylor & Francis Group |
Копирайт |
Copyright Taylor and Francis Group, LLC |
Название |
Pea proteins: A review of chemistry, technology of production, and utilization |
Тип |
review-article |
DOI |
10.1080/87559129109540903 |
Electronic ISSN |
1525-6103 |
Print ISSN |
8755-9129 |
Журнал |
Food Reviews International |
Том |
7 |
Первая страница |
103 |
Последняя страница |
134 |
Аффилиация |
Owusu‐Ansah, Y. J.; POS Pilot Plant Corporation |
Аффилиация |
McCurdy, S. M.; POS Pilot Plant Corporation |
Выпуск |
1 |
Библиографическая ссылка |
1985. “FAO Production Yearbook,”. FAO Statistics Series No. 70 Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. |
Библиографическая ссылка |
Reichert, R. D. and MacKenzie, S. L. 1982. J. Agric. Food Chem., 30: 312 |
Библиографическая ссылка |
Mossé, J. and Pernollet, J. C. 1983. “Chemistry and Biochemistry of Legumes”. Edited by: Arora, S. K. 111London: Edward Arnold Publ. Ltd.. |
Библиографическая ссылка |
Watt, B. K. and Merrill, A. 1963. U.S. Dept. of Agriculture Handbook No. 8 Washington, DC |
Библиографическая ссылка |
Slinkard, A. E. 1980. “Production, Utilization and Marketing of Field Peas: Final report (Volume I),”. (Volume I), Ottawa: New Crop Development Fund, Agriculture Canada. |
Библиографическая ссылка |
Holt, N. W. and Sosulski, F. W. 1979. Can. J. Plant Sci., 59: 653 |
Библиографическая ссылка |
Gottschalk, W., Muller, H. P. and Wolff, G. 1975. Egypt. Genet. Cytol., 4: 453 |
Библиографическая ссылка |
Gueguen, J. and Barbot, J. 1988. J. Sci. Food Agric., 42: 209 |
Библиографическая ссылка |
Bajaj, S., Mickelsen, O., Baker, L. R. and Markarian, D. 1971. Brit. J. Nutr., 5: 207 |
Библиографическая ссылка |
Boulter, D. 1983. Leguminosae, Qual. Plant.—Plant Foods Hum. Nutr., 32: 247 |
Библиографическая ссылка |
Schroeder, H. E. 1982. J. Sci. Food Agric., 33: 623 |
Библиографическая ссылка |
Casey, R. 1982. Qual. Plant.—Plant Foods Hum. Nutr., 31: 281 |
Библиографическая ссылка |
Gueguen, J., Chevalier, M., Barbot, J. and Schaeffer, F. 1988. J. Sci. Food Agric., 44: 167 |
Библиографическая ссылка |
Gueguen, J., Vu, A. T. and Schaeffer, F. 1984. J. Sci. Food Agric., 35: 1024 |
Библиографическая ссылка |
Casey, R. and Short, M. N. 1981. Phytochem., 20: 21 |
Библиографическая ссылка |
Schroeder, H. E. 1984. J. Sci. Food Agric., 35: 191 |
Библиографическая ссылка |
Gwiazda, S., Schwenke, K. D. and Rutkowski, A. 1980. Die Nahrung, 24: 939 |
Библиографическая ссылка |
Bajaj, S., Mickelsen, O., Lillevik, H. A., Baker, L. R., Bergen, W. G. and Gill, J. L. 1971. Crop Sci., 11: 813 |
Библиографическая ссылка |
Rackis, J. J., Sessa, D. J. and Honig, D. H. 1979. J. Amer. Oil Chem. Soc., 56: 262 |
Библиографическая ссылка |
Sessa, D. J. 1979. J. Agric. Food Chem., 27: 234 |
Библиографическая ссылка |
Haydar, M. and Hadziyev, D. 1973. J. Sci. Food Agric., 24: 1039 |
Библиографическая ссылка |
Sumner, A. K., Whalley, L. L., Blankenagel, G. and Youngs, C. G. 1979. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 12: 51 |
Библиографическая ссылка |
J. D. Culbertson, Ph.D. Dissertation Washington State University, Pullman, WA, 1984 |
Библиографическая ссылка |
Valdebouze, P., Bergeron, E., Gaborit, T. and Delort‐Laval, J. 1980. Can. J. Plant Sci., 60: 695 |
Библиографическая ссылка |
Liener, I. E. 1983. “Chemistry and Biochemistry of Legumes”. Edited by: Arora, S. K. 217London: Edward Arnold Publ. Ltd.. |
Библиографическая ссылка |
Gwiazda, S., Rutkowski, A. and Kocon, J. 1979. Die Nahrung, 23: 681 |
Библиографическая ссылка |
Vose, J. R., Basterrechea, M. J., Gorin, P. A. G., Finlayson, A. J. and Youngs, C. G. 1976. Cereal Chem., 53: 928 |
Библиографическая ссылка |
Reichert, R. D. and Youngs, C. G. 1978. Cereal Chem., 55: 469 |
Библиографическая ссылка |
Tyler, R. T. and Panchuk, B. D. 1984. Cereal Chem., 61: 192 |
Библиографическая ссылка |
Tyler, R. T., Youngs, C. G. and Sosulski, F. W. 1981. Cereal Chem., 58: 144 |
Библиографическая ссылка |
Reichert, R. D. 1981. J. Food Sci., 47: 1263 |
Библиографическая ссылка |
Tyler, R. T. and Panchuk, B. D. 1982. Cereal Chem., 59: 1 |
Библиографическая ссылка |
Lallemount, J. 1984. Industries des Cereales, 27: 23 |
Библиографическая ссылка |
Colonna, P., Gallant, D. and Mercier, C. 1980. J. Food Sci., 45: 1629 |
Библиографическая ссылка |
Sosulski, F. W. 1982. Food and Nutrition, 8: 45 |
Библиографическая ссылка |
Sosulski, F. W. and Youngs, C. G. 1979. J. Am. Oil Chem. Soc., 56: 292 |
Библиографическая ссылка |
Wright, D. J., Bumstead, M. R., Coxon, D. T., Ellis, H. S., Dupont, M. S. and Chan, H. W. S. 1984. J. Sci. Food Agric., 35: 531 |
Библиографическая ссылка |
Grigorcha, P. D. 1970. Rast. Belki, 9: 31 |
Библиографическая ссылка |
Murray, E. D., Myers, C. D. and Barker, L. D. Can. Pat. No. 1028552. 1978. |
Библиографическая ссылка |
Vose, J. R. 1980. Cereal Chem., 57: 406 |
Библиографическая ссылка |
Nickel, G. B. Can. Pat. No. 1104871. 1981. |
Библиографическая ссылка |
Gueguen, J. 1983. “Plant Proteins for Human Food”. Edited by: Bodwell, C. E. and Petiti, L. 63Hague: Martinus Nijhoff/Dr. W. Junk Publ.. |
Библиографическая ссылка |
Gueguen, J. 1980. Lebensm. Wiss. u. Technol., 13: 156 |
Библиографическая ссылка |
WHO. 1985. “Energy and Protein Requirements,”. World Health Organization Technical Report Series 724 Geneva: World Health organization. |
Библиографическая ссылка |
Keith, M. O., Young, C. G. and McLaughlan, J. M. 1977. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 10 |
Библиографическая ссылка |
Sarwar, G. 1984. J. Assoc. Off. Anal. Chem., 67: 623 |
Библиографическая ссылка |
Sarwar, G., Sosulski, F. W. and Bell, J. M. 1977. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 10: 31 |
Библиографическая ссылка |
Bell, J. M. and Youngs, C. G. 1970. Can. J. An. Sci., 50: 219 |
Библиографическая ссылка |
Bhatty, R. S. and Christison, G. I. 1984. Qual. Plant.—Plant Foods Hum. Nutr., 34: 41 |
Библиографическая ссылка |
Davis, K. R. 1981. Cereal Chem., 58: 454 |
Библиографическая ссылка |
Hove, E. L., King, S., Hill, G. D. and N. Z. 1978. J. Agric Res., 21: 457 |
Библиографическая ссылка |
Pisulewski, P., Pisulewska, E., Hanczakowski, P. and Ernest, T. 1983. Rocz. Nauk, Zootechn., 10(2): 111 |
Библиографическая ссылка |
Carnovale, E., Lintas, C. and Lombari‐Boccia, G. 1983. Proceedings of the 6th International Congress of Food Science and Technol. 1983. Vol. 3, pp.57 |
Библиографическая ссылка |
Bhatty, R. S. 1988. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 21: 66 |
Библиографическая ссылка |
Carnovale, E., Lugaro, E. and Lombardi‐Boccia, G. 1988. Cereal Chem., 65: 114 |
Библиографическая ссылка |
Fleming, S. E. and Reichert, R. D. 1983. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 16: 30 |
Библиографическая ссылка |
Gueguen, J., Quemener, B. and Valdebouze, P. 1980. Lebensm. Wiss. u. Technol., 14: 72 |
Библиографическая ссылка |
AACC. 1982. “Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists,” , 8th Ed., St. Paul, MN: AACC. |
Библиографическая ссылка |
Koyoro, H. and Powers, J. R. 1987. Cereal Chem., 64: 97 |
Библиографическая ссылка |
Sosulski, F. W. and McCurdy, A. R. 1987. J. Food Sci., 52: 1010 |
Библиографическая ссылка |
Kinsella, J. E. 1976. CRC Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 7: 219 |
Библиографическая ссылка |
Sosulski, F., Garratt, M. D. and Slinkard, A. E. 1976. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 9: 66 |
Библиографическая ссылка |
Sumner, A. K., Nielsen, M. A. and Youngs, C. G. 1981. J. Food Sci., 46: 364 |
Библиографическая ссылка |
Hsu, D. L., Leung, H. K., Morad, M. M., Finney, P. L. and Leung, C. T. 1982. Cereal Chem., 59: 344 |
Библиографическая ссылка |
Johnson, E. A. and Brekke, C. J. 1983. J. Food Sci., 48: 722 |
Библиографическая ссылка |
McWatters, K. H. and Cherry, J. P. 1977. J. Food Sci., 42: 1444 |
Библиографическая ссылка |
Naczk, M., Rubin, L. J. and Shahidi, F. 1986. J. Food Sci., 51: 1245 |
Библиографическая ссылка |
Price, K. R., Griffiths, N. M., Curl, C. L. and Fenwick, G. R. 1985. Food Chem., 17: 105 |
Библиографическая ссылка |
Erickson, C. E. 1967. J. Food Sci., 32: 438 |
Библиографическая ссылка |
Gueguen, J. and Lefebvre, J. 1981. Proceedings of European Congress on “Plant Protein for Human Foods,”. 1981, France. Nantes. |
Библиографическая ссылка |
Megha, A. V. and Grant, D. R. 1986. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 19: 174 |
Библиографическая ссылка |
Gwiazda, S. and Kocon, J. 1979. Acta Alimentaria Polonica, 5: 71 |
Библиографическая ссылка |
Zairov, S. Z. 1968. Prikl, Biokhim. Mikrobiol, 4: 41 |
Библиографическая ссылка |
74. S. E. Fleming, Ph.D. Dissertation, University of Saskatchewan, Saskatoon, Sask., Canada, 1975, p. 273 |
Библиографическая ссылка |
Lewis, P. A. 1976. Undergraduate Project Report, Saskatoon, Sask., , Canada: University of Saskatchewan. |
Библиографическая ссылка |
Fleming, S. E. and Sosulski, F. W. 1977. Cereal Chem., 54: 1124 |
Библиографическая ссылка |
Sumner, A. K. 1980. “Production, Utilization and Marketing of Field Peas,” Final Report”. Vol. I, Agriculture Canada, Ottawa: New Crop Development Fund. |
Библиографическая ссылка |
78. B. L. Bruinsma, Ph.D. Dissertation, Washington State University. Pullman, WA, USA, 1980 |
Библиографическая ссылка |
Fleming, S. E. and Sosulski, F. W. 1977. Cereal Chem., 54: 1238 |
Библиографическая ссылка |
Hannigan, K. J. 1979. Food Eng. Int., 4: 22 |
Библиографическая ссылка |
Tripathi, B. D. and Date, W. B. 1975. Indian Food Packer, 29(3): 66 |
Библиографическая ссылка |
Jeffers, H. C., Rubenthaler, G. L., Finney, P. L., Anderson, P. D. and Bruinsma, B. L. 1978. Bakers Dig., 52(3): 36 |
Библиографическая ссылка |
Sosulski, F. W. and Fleming, S. E. 1979. Bakers Dig., 53: 20 |
Библиографическая ссылка |
Repetsky, J. A. and Klein, B. P. 1982. J. Food Sci., 47: 326 |
Библиографическая ссылка |
Klein, B. P. and Raidl, M. A. “Plant Proteins Applications, Biological Effects and Chemistry”. ACS Symposium Series 312 Edited by: Ory, R. L. 19Washington, DC |
Библиографическая ссылка |
Sosulski, F. W. and Mahmoud, R. M. 1979. Cereal Chem., 56: 533 |
Библиографическая ссылка |
Nielsen, M. A., Sumner, A. K. and Whalley, L. L. 1980. Cereal Chem., 57: 203 |
Библиографическая ссылка |
Pagani, A., Resmini, P. and Dalbon, G. 1981. Tecnica Moliforia, 32: 1 |
Библиографическая ссылка |
McWatters, K. H. 1980. Cereal Chem., 57: 223 |
Библиографическая ссылка |
Raidl, M. A. and Klein, B. P. 1983. Cereal Chem., 60(5): 367 |
Библиографическая ссылка |
Gibson, D. L. and Dwivedi, B. K. 1970. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 3: 113 |
Библиографическая ссылка |
Mitsyk, V. E., Mikhailovskii, V. S., Dzhurik, N. R., Samofalova, L. A. and Pritul'skaya, A. V. 1983. Pishch Prom‐st., 1: 44 |
Библиографическая ссылка |
Kunachowicz, H., Rakowska, M., Skilladz, W. and Grabarek, Z. 1975. Tluszcze Jadalne, 19: 243 |
Библиографическая ссылка |
Mitsyk, V. E., Firger, I. L. and Mikhailovskii, V. S. 1980. Tovarovedenie, 13: 34 |
Библиографическая ссылка |
Mitsyk, V. E., Vorontsova, T. M., Dzhurik, N. R. and Pritul'skaya, N. V. 1983. Tovarovedenie, 16: 61 |
Библиографическая ссылка |
Mitsyk, V. E. and Mikhailovskii, V. S. 1982. Pischchevaya Promyshlennost’, 2: 44 |
Библиографическая ссылка |
Mitsyk, V. E., Dzhurik, N. R., Gorbatov, V. M., Levinton, Zh. B. and Firger, I. 1981. Mynsnaya Industriya SSSR, 10: 18 |
Библиографическая ссылка |
Mitsyk, V. E., Dzhurik, N. R. and Samofalova, L. A. 1982. Tovarovedenie, 15: 71 |
Библиографическая ссылка |
Mitsyk, V. E., Mikhailovskii, V. S., Dzhurik, N. D. and Mitsyk, N. V. 1982. Ratsional'noe Pitanie. Respublikanskii Mezhvedomstvennyi Sbornik, 17: 100 |
Библиографическая ссылка |
Vaisey, M. L., Tassos, B. E., McDonald, B. E. and Youngs, C. G. 1978. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 8: 74 |
Библиографическая ссылка |
McWatters, K. H. and Heaton, E. K. 1979. J. Am. Oil Chem. Soc., 56: 86A |
Библиографическая ссылка |
Shmanenkov, N. A., Sadokova, A. P. and Kelenyuk, V. F. 1974. Inst. Fiziol., Biokhim. Pitan. S‐kh. Zhivotn., 13: 264 |
Библиографическая ссылка |
Caygill, J. C., Jones, J. A. and Ferber, C. E. M. 1981. J. Sci. Food Agric, 32: 601 |
Библиографическая ссылка |
Sosulski, F. W., Chakraborty, P. and Humbert, E. S. 1978. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 3: 117 |
Библиографическая ссылка |
Patel, P. R., Youngs, C. G. and Grant, D. R. 1981. Cereal Chem., 58: 249 |
Библиографическая ссылка |
Culioli, J. and Sale, P. 1981. J. Texture Stud., 12: 351 |
Библиографическая ссылка |
Gallant, D. J., Bouchet, B. and Culioli, J. 1984. Food Microstructure, 3: 175 |
Библиографическая ссылка |
Pommier, S., Castaigne, F., Simard, C. and Boulet, M. 1979. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 12: 117 |
Библиографическая ссылка |
Culioli, J., Bouchet, B. and Gallant, D. 1986. “Progress in Food Engineering”. Edited by: Cantarelli, C. and Peri, C. 715Switzerland: Alte Landstrasse Pub.. |
Библиографическая ссылка |
Sumner, A. K., Leinan, L. M. and Youngs, C. G. Can. Pat. No. 1001890. 1976. |
Библиографическая ссылка |
Shimizu, Y. Japanese Pat. No. 60221047. 1981. |
Библиографическая ссылка |
Gebre‐Egziabher, A. and Sumner, A. K. 1983. J. Food Sci., 48: 375 |
Библиографическая ссылка |
Vasquez, M., Araya, E., Videla, G. and Yanez, E. 1984. Nutr. Rep. Int., 30: 5 |
Библиографическая ссылка |
Panchuk, B. D., Anderson, M. and Youngs, C. G. British Patent 1,477,753. 1975. |
Библиографическая ссылка |
Panchuk, B. D., Anderson, M. and Youngs, C. G. U.S. Patent 4,140,803. 1979. |
Библиографическая ссылка |
Henry, Y. and Bourdon, D. 1977. “Protein Quality from Leguminous Crops,”. 25Commission of the European Communities. |
Библиографическая ссылка |
Myer, R. O. and Froseth, J. A. 1978. Proc. Ann. Mtg. Amer. Soc. An. Sci. West. Sect., 29: 182 |
Библиографическая ссылка |
Myer, R. O. and Froseth, J. A. 1980. Proc. Ann. Mtg. Amer. Soc. An. Sci. West. Sect., 31: 121 |
Библиографическая ссылка |
Ochetim, S., Bell, J. M. and Doige, C. E. 1980. Can. J. An. Sci., 60: 423 |
Библиографическая ссылка |
Myer, R. O. and Froseth, J. A. 1980. Proc. Ann. Mtg. Amer. Soc. An. Sci. West. Sect., 31: 116 |
Библиографическая ссылка |
Pelletier, G. and Bouchard, R. 1978. Can. J. An. Sci., 58: 659 |
Библиографическая ссылка |
Tisserand, J. L. 1977. “Protein Quality from Leguminous Crops,”. 273Commission of the European Communities. |
Библиографическая ссылка |
Bell, J. M. 1975. “Proc. Meet Nutr. Aspects Common Beans and Other Legume Seeds Anim. Hum. Foods”. Edited by: Jaffe, W. G. Carcacas, Venez.: Arch. Latinoam. Nutr.. |
Библиографическая ссылка |
Christison, G. I. and Bell, J. M. “Proc. Pulse Crop Production Conference, Sask. Pulse Growers Crop Production Conference, Sask.”. pp.50Regina, SK: Pulse Growers Assoc. |
Библиографическая ссылка |
Bhatty, R. S. 1982. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 75: 101 |
Библиографическая ссылка |
Bhatty, R. S. and Patel, P. R. 1983. J. Agric. Food Chem., 31: 297 |
Библиографическая ссылка |
Patel, P. R. and Grant, D. R. 1982. Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 15: 24 |
Библиографическая ссылка |
Sessa, D. J. and Rackisof, J. J. 1976. J. Am. Oil Chem. Soc., 54: 468 |